Ottsjölägret 1999

En resume ur Segelflygsport nr 2, 1999, artikel av Rolf Algotson

Förväntningarna på årets läger var stora, efter de senaste årens något skrala vågförhållanden. Och si, naturen kom loss med en första veckas skaplig vind och vågor som dock kunde ha nått högre. Men några piloter drog iväg och fick diamanthöjder, ett antal andra fick guld-C-diton. Andra veckan bjöd på allsköns flygväder med hang och termik men inte vågor. Ändå får man anse att årets läger var en 'höjdare' med 12 flygbara dagar av 14. Detta tack vare att Ottsjö trots att luftrummet kontrolleras alltmer, även på höjden har tilldelats ett reserverat luftrum under lägertiden.

Tack vare Flygvapnets medverkan genom FVRF:s ungdomsverksamhet har vi fått en mångårig erfarenhet av fjällflygutbildning. Nytt för årets läger var att en speciell teoretisk/praktisk nybörjarkurs för klubbdeltagare arrangerades. Ansvarig för denna var Gillis Sundström från Östra Sörmlands FK. Kursen blev mycket uppskattad och kommer att upprepas år 2000. Även mindre erfarna piloter är alltså välkomna att pröva på fjällsegelflygets fantastiska möjligheter och upplevelser.

Foto:Rolf Algotson: Deltagare och lärare vid årets nybörjarkurs

Som vanligt genomfördes Ottsjöstiftelsens årsmöte med representanter från stiftelseklubbarna. Ekonomiskt står vi på god fot då alla större investeringar är avklarade. Som vanligt arrangerades också mysafton i Fjällgården. Stämningen stod högt i tak med sång och spel och prisutdelning. Mysigt var det säkert ocksaå bland klubbarna som hyrt stugor i Ottsjö by. Klubbgemenskapen ökar helt säkert.

Årets hederspris Ottsjökannan tilldelades Walter Hansson för mångårigt deltagande och sin härliga entusiasm. Örnen-priset till den som lyckas fotografera fjällets kungsörn i våguppvinden på nära håll gick i år till Gunilla Öhrn (!), Göteborgs SFK. Som traditionen bjuder kom också TV- och naturfotografen Bo Kristiansson och visade nya bilder bla från Svalbard och isbjörnarna där.

Celebert besök hade vi också från flygvapnets Ambjörn Norling, ställföredrädande chef för F4 (th nedan) och löjtnant B-G Karlsson, Frivilligavd F4.

Foto:Rolf Algotson: Celebert Flygvapenbesök 1999

Totalt deltog 148 personer vid 1999 års läger varav 126 piloter. 24 segelflygplan användes och det gjordes 618 starter fördelade på 421 timmar. Detta gav 30 Guld höjder och 3 diamanter.

Nästa år är det 40 års-jubileum. Vi hoppas naturligtvis att naturens makter är med på det. Missa inte detta evenemang. Kom upp till fjälls och fira med oss!


©1999 Stiftelsen Ottsjö Fjällflygläger